Bogatim zabavno-edukativnim programom obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Objavljeno: 23.07.2019.

Bogatim zabavno-edukativnim programom obilježen Svjetski dan zaštite okoliša


Na početku programa gradonačelnik Zvonimir Novosel obratio se  prisutnim mališanima naglasivši pritom važnost brige o zaštiti okoliša,  jer upravo svatko od nas malim potezima može doprinijeti stvaranju  ugodnijeg mjesta za život. "Draga djeco, kao što ste dosad  mogli naučiti od svojih teta u vrtićima i učiteljica u školi, vrlo je  važno voditi brigu o zaštiti okoliša, jer što činimo prirodi zapravo  činimo sebi. Priroda nam uvijek vraća koliko joj dajemo i brinemo o  njoj. Ja sam siguran da ste vi dosad puno toga naučili pa znate kako  pravilno razvrstati otpad, kako stvari koje bi inače završile u otpadu  možemo ponovo upotrijebiti, što ćete nam danas i prezentirati u okviru  vaših kreativnih radionica. Hvala vam što ćete i dalje odgovorno  postupati s otpadom. Pozivam vas da učite i sve nas i svoje bližnje kako  treba brinuti o prirodi", poručio je gradonačelnik Novosel.

U nastavku polaznici projekta Violinmusic4all pod vodstvom violinistice Renate Novoselec i uz pratnju gospodina Marija Penzara na pianinu izveli su četiri skladbe: Blistaj, blistaj zvijezdo mala, Kad si sretan, Nirvana, te Nessun Dorma. Učenici Osnovne škole Ljubo Babić i članovi Učeničke zadruge Grozdek i  skupine GLOBE sudjelovali su u kreativnim radionicama na kojima su  izrađivali memory karte, od plastičnih čepova maštovite slike, od  tetrapaka ukrasne kutijice za nakit ili olovke, od staklenki vaze za  cvijeće, a od starih majica praktične platnene torbe. Članovi skupine  GLOBE od konca, matice, kartona od kuhinjske (ili wc) role i slamke  izradili su densiometar i klinometar. Klinometar se naime, koristi za  određivanje visine stabala, a densiometar za određivanje pokrova krošnji  drveća. Ove će uređaje učenici kasnije i koristiti pri mjerenjima koje  kontinuirano provode u okolišu škole, a mjerenja će učenici provesti i u  parku Erdödy. Pored navedenih radionica predstavnici tvrtke EKO FLOR  održali su edukativnu prezentaciju pokraj mobilnog reciklažnog dvorišta.  Nakon završetka radionica, svim sudionicima podijeljene su prigodne  zahvalnice kao mala uspomena za sudjelovanje. U nastavku programa  članice plesne skupine Instinct izvele su dvije plesne točke Dessert i  P.O.P.

Još jednom je izveden igrokaz za djecu „Fran i Eko dan“ nastao u sklopu projekta JArecikliram i to u suradnji s Gradskim kazalištem Jastrebarsko i Dječjim vrtićem  Radost. Na kraju programa Dječji zbor Hitići otpjevao je pjesmice: Hvala, Duboko plavetnilo i Najveća tajna.

Organizacija  događanja sufinancirana je sredstvima u okviru Operativnog programa  Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020. Ukupna vrijednost  projekta #JArecikliram je 591.805,07 kuna, od čega iznos bespovratnih  sredstava iz Kohezijskog fonda iznosi 500.000,00 kuna. Razdoblje  provedbe projekta je od 18. svibnja 2018. do 18. siječnja 2020. godine.

 Video prilog TrendTv-a pogledajte ovdje.