Od sada sve informacije o odgovornom postupanju otpadom građanima Jastrebarskog na jednom mjestu!

Objavljeno: 17.09.2019.

Od sada sve informacije o odgovornom postupanju otpadom građanima Jastrebarskog na jednom mjestu!


U sklopu EU projekta #JArecikliram na Reciklažnom je dvorištu  Božićka u Jastrebarskom održana prezentacija sustava odvojenog  prikupljanja otpada na području grada Jastrebarskog te predstavljena  besplatna mobilna aplikacija JArecikliram.             

    

Među okupljenim građanstvom reciklažno su dvorište posjetili i  učenici Osnovne škole Ljubo Babić te Srednje škole Jastrebarsko, a na  samom su obilasku svi dobili vrijedne informacije o gospodarenju otpadom  na području grada Jastrebarskog. Tako je u okviru svoje prezentacije  Zdenko Komorčec iz tvrtke Eko Flor d.o.o. prisutnima pojasnio koje vrste  i količine otpada mogu besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu te  načine odvajanja i sortiranja. Okupljenima je iznio i neke zanimljive  činjenice poput toga da svaki stanovnik Hrvatske godišnje prosječno  proizvede više od 403 kilograma otpada, kao i da je jednoj plastičnoj  boci potrebno više od 500 godina za razgradnju. Naglasio je kako bi  takve informacije trebale zabrinuti svakog pojedinca te ga osvijestiti  da i jedan čovjek čini razliku te je na njemu odgovornost da spriječi  nastanak otpada te da odgovorno postupa s njim. Obilaskom reciklažnog  dvorišta prisutni su također dobili korisne informacije o pojedinim  vrstama otpada, načinima postupanja s otpadom i njegovom zbrinjavanju.

U nastavku je predstavljena nova internet stranica i  besplatna mobilna aplikacija JArecikliram, a koje korisnicima omogućuju  pregled svih lokacija zelenih otoka na području grada Jastrebarskog i  vrsta spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Također, putem istih građani će moći prijaviti nepropisno bačen otpad ili štete na zelenim otocima. Ovakvim aktivnostima Grad Jastrebarsko želi uključiti svakog građanina  da vodi brigu o zaštiti jaskanskog okoliša za buduće generacije, te  poticati ih da u svojoj svakodnevnici primjenjuju pravilne navike u  postupanju s otpadom.

Valja istaknuti da je Grad Jastrebarsko među  prvim gradovima koji su na svom području postavili zelene otoke, mjesta  na kojima građani mogu odlagati pojedine vrste otpada, a građanima je  omogućen i besplatan odvoz glomaznog otpada na kućnom pragu. Na području  Grada nalaze se ukupno 32 lokacije sa nadzemnim i polupodzemnim  spremnicima. Također, Grad Jastrebarsko osigurao je funkcioniranje  jednog mobilnog reciklažnog dvorišta postavljenog tijekom godine na 30  lokacija u gradskim naseljima, kako bi stanovnicima tih naselja bilo  dostupnije odvojeno odlaganje pojedinih vrsta otpada.

Najbolja  potvrda dosadašnjih napora koje Grad kontinuirano ulaže kroz razne  segmente kako bi naš okoliš očuvao čistim za buduće generacije su  osvojene nagrade i priznanja za Najbolja rješenja i prakse iz područja  energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, te visoko 7. mjesto u  Hrvatskoj po stopi odvojeno prikupljenog otpada (31,71%) u 2018. godini.

Grad i građani zajedno do čistog okoliša!

Internet stranica pretražite ovdje
Mobilnu aplikaciju preuzmite putem Google Play-a ili App Store-a.