U suradnji sa sugrađanima doprinosimo očuvanju jaskanskog okoliša!

Objavljeno: 06.09.2019.

U suradnji sa sugrađanima doprinosimo očuvanju jaskanskog okoliša!


Naime, u sklopu EU projekta #JArecikliram, u četvrtak, 12. rujna  2019. godine s početkom u 18 sati na Reciklažnom dvorištu Božićka na  adresi Matije Gupca bb, Jastrebarsko održat će se prezentacija sustava  odvojenog prikupljanja otpada na području grada Jastrebarskog i  predstavljanje Internetske stranice i besplatne mobilne aplikacije JArecikliram.

Pprema  podacima Agencije za zaštitu okoliša i prirode Jastrebarsko se nalazi  na visokom 7. mjestu u Hrvatskoj po stopi odvojeno prikupljenog otpada  (31,71%) u 2018. godini. Također, prošle je godine Grad Jastrebarsko  osvojio Eco-city nagradu za Najbolja rješenja i prakse po pitanju  projekata koje provodi iz područja energetske učinkovitosti i zaštite  okoliša.

Navedene nagrade i priznanja rezultat su napora koje Grad  kontinuirano ulaže kroz razne segmente kako bi grad i okoliš očuvao  čistim za buduće generacije. Kako bi u budućnosti opravdali dobivena  priznanja te dodatno unaprijedili sustav odvojenog prikupljanja otpada  građani će na prezentaciji dobiti korisne informacije o vrstama i  količini otpada koji se može besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu  te lokacijama zelenih otoka. Pored toga, saznat će na koji način  prijaviti divlja odlagališta i štete na zelenim otocima putem besplatne  mobilne aplikacije JArecikliram. Navedene teme prezentirat će  predstavnici tvrtke Eko Flor d.o.o. Javna tribina bit će prilagođena  gluhima.

Organizacija prezentacije sufinancirana je sredstvima iz  Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna je  vrijednost projekta #JArecikliram 591.805,07 kuna, od čega iznos  bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda iznosi 500.000,00 kuna.  Razdoblje provedbe projekta je od 18. svibnja 2018. do 18. siječnja  2020. godine. Cilj projekta informirati je i educirati stanovnike  Jastrebarskog o važnosti održivog gospodarenja otpadom u svrhu povećanja  stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada  odloženog na odlagališta. U sklopu projekta bit će provedeno ukupno  šesnaest (16) aktivnosti iz Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o  održivom gospodarenju otpadom, od toga sedam (7) obaveznih i devet (9)  preporučenih aktivnosti kojim će biti obuhvaćeni svi stanovnici na  području grada Jastrebarskog.

Veselimo se Vašem dolasku!